Artister 2024

Emil Holmström, piano,
konstnärlig ledare
Lojo Stadsorkester
Jukka Untamala, kapellmästare
Helena Juntunen, sopran
Tuomas Harri, valthorn
Tero Latvala, violin

Carita Holmström
Trio Flamme,
Esko Grundström
Eriikka Maalismaa, violin
Riitta Pesola, cello
Petri Kumela,
 gitarr
Tuuli Lindeberg, sopran


Emil Holmström, photo Filippo Zambon

Emil Holmström,
piano, konstnärlige ledare

Pianisten Emil Holmström är en internationellt uppträdande solist, kammarmusiker och estet som ofta medverkar på finska musikfestivaler och konsertserier. Holmström har samarbetat med bland annat Radions symfoniorkester, Lapplands kammarorkester, Lahtis stadsorkester och Tapiola Sinfonietta. Han ingår  ofta i  olika ensembler, som de finska grupperna Uusinta Ensemble, defunensemble och Tristero Piano Trio.

Vid sidan av  sitt konstnärliga ledarskap för Musik vid havet fungerar Holmström som konstnärlig partner för Lojo Stadsorkester, som uppträder på festivalens öppningskonsert i år. Emil Holmström är även konstnärlig ledare för den anrika PianoEspoo -festivalen.

https://www.emilholmstrom.com/

Under hösten 2023 slutförde Emil Holmström sin doktorsexamen vid Sibelius-Akademin. I sin avhandling fördjupar han sig i den italienska pianisten Ferruccio Busonis verk och spelteknik. Holmström är även en drivande kraft vid konsertserien Bösendorfer — 1882, som koncentrerar sig på musik från 1800-talet uppförd i en tidsenlig miljö med tidsenliga instrument.


Lojo stadsorkester

Lojo stadsorkester, dirigent Jukka Untamala

Lojo stadsorkester grundades  år 1964 och är den enda professionella orkestern i Västra Nyland. Den dynamiska orkestern med tolv  fast anställda musiker kan vid behov kompletteras med hjälp av frilansare till en kammar- eller symfoniorkester.

https://lohjankaupunginorkesteri.fi/

Orkestern, som många toppkörer och stjärnsolister gärna uppträder med, har spelat bland annat  med José Carreras, Plácido Domingo, Rolando Villazon, Andrea Bocelli och Il Divo-tenorerna. Orkesterns konstnärliga ledare är dirigenten-violinisten Jukka Untamala.

I sin repertoar rör sig Lojo stadsorkester smidigt från Marzi Nymans rytmer till Peter Maxwell Davies opera eller från barockmusik till film- och spelmusik. Orkesterns hemvist är Laurentiussalen i Lojo centrum, men den ger konserter också i kyrkor i regionen och ibland kan man höra orkestern spela exempelvis i köpcentrum.


Jukka Untamala

Jukka Untamala

Jukka Untamala är en av det finska musiklivets intressanta och mångsidiga personligheter. Untamala är känd som dirigent, kammarmusiker och violinist, samt som innovativ planerare av konsertserier och festivaler. Untamala har sedan hösten 2020 varit konstnärlig ledare för Lojo stadsorkester. Untamala är en av de grundande medlemmarna i Kamus-kvartetten och fungerar tillsammans med kvartettens medlemmar som konstnärlig ledare för festivalen Meidän Festivaali. Untamala är också det senaste tillskottet som en av de konstnärliga ledarna för den nya internationella kammarmusikserien Helsinki Seriös.

Untamala är en aktiv kammarmusiker. Han har uppträtt på nästan alla av de stora  festivalerna i Finland och framträder regelbundet runt om i Europa. Tillsammans med Kamus-kvartetten har Untamala vunnit flera pris, inklusive de internationella kammarmusiktävlingarna i Kuhmo, samt utmärkelser  som EMMA-priset för årets bästa skiva 2018 och YLE:s pris för årets skiva 2016.


Helena Juntunen vaihtoehtoinen
Helena Juntunen,
photo Reijo Koirikivi

Helena Juntunen, sopran

Helena Juntunen är för tillfället en av Finlands mest imponerande unga sopraner som har etablerat en internationell karriär.

Juntunens enastående, fräscha röst förtrollar publiken och hennes frasering hyllas för dess uttrycksfulla och naturliga karaktär.

Juntunens karriär i Finland etablerades genom flera tävlingsvinster, bland annat i damklassen vid  Lappeenranta Sångtävling år 2002. I oktober 2006 tilldelades Helena Juntunen Karita Mattila-priset.

https://helenajuntunen.com/


Carita Holmström

Carita Holmström

Carita Holmström har varit aktivt verksam i Finlands musikliv alltsedan unga år. Redan  som 19-åring gav hon ut sin första LP med egen musik, “We are what we do” (1973), som tilldelades utmärkelsen Årets skiva av Rundradions musikredaktörer. Carita Holmström kan anses vara den första kvinnliga singer-songwritern i Finland och har blivit känd som både sångerska, pianist, gitarrist och kompositör. År 1974 deltog Holmström som representant för Finland i Eurovision song contest i Brighton med låten “Älä mene pois”.

Sedan den första LPn har Holmströms musikaliska palett ständigt utökats och hennes verkförteckning  består av såväl  kammarmusik, musikaler som  annan teatermusik, en kammaropera samt otaliga sångsviter i olika genrer och för olika sammansättningar.  Bland de senaste finns ”En gång måste våren vissna” till dikter av J.L. Runeberg och sångcykeln ”Ett Olyckligt Öde” till texter av och om 1600-tals poeten Lasse Lucidor för baryton, cembalo och violin.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010139505.html


Trio Flamme, photo: Cata Portin

Trio Flamme består av musikerna Minna Nyberg, Daniela Fogelholm och Emilie Adolfsson.

Namnet Trio Flamme hänför sig till gruppens brinnande kärlek för visskatter inom framför allt finlandssvensk teater- och revytradition. Trio Flamme har under årens lopp turnerat runtom i Finland och Sverige med ett flertal konsertprogram.

Trion har producerat flera konserter som lyfter upp betydande finlandssvenska kompositörer som t.ex. Erna Tauro och Bengt Ahlfors: bl.a. Erna Tauro – Känslornas tonsättare, Tauro & Ahlfors – Visor för full hals och FLAMME + BEBBE = SANT!.

Trio Flamme tilldelades Erna Tauro priset år 2020 för sin mångåriga insats i framförandet av finlandssvensk teatermusik och teatervisor. Trions alla medlemmar arbetar som professionella musiker och scenartister och de uppskattas för sin mångsidighet.


Esko Grundström,
photo: Marjo Tynkkynen

Esko Grundström

Esko Grundström är en mångsidig musiker; att vara multi-instrumentalist, kompositör och studiomusiker är för honom likvärdiga uttrycksformer. Grundström är en passionerad och fördomsfri konstnär som främst arbetar med nyskrivna verk. Han ses ofta som musiker på huvudstadsregionens teaterhus, i synnerhet på Nationalteaterns scen. Grundström spelar i ensemblerna Ilkka Arola Sound Tagine och Bergå Folk Project.

Han har arrangerat och komponerat musik för bl.a. Helsingfors stadsorkester, Lapin kamariorkesteri och barnmusikorkestern Ammuu!. Grundström har kandidatexamen i musikpedagogik från Sibelius-Akademin. Hans huvudinstrument är kontrabas, basgitarr, dragspel, klaverinstrument och kantele.


Eriikka Maalismaa, photo: Cata Portin

Eriikka Maalismaa, violin

Den finska violinisten Eriikka Maalismaa spelar i olika ensembler och kollektiv och fungerar ofta som besökande ledare för orkestrar. Maalismaa fascineras av att tacka ja  till saker som skrämmer henne. Att framföra nutida musik och samarbeta med kompositörer är ett av Maalismaas största intressen. Hon anser det vara en musikers plikt och ett privilegium. Som en ganska naturlig del av yrket älskar Maalismaa att förse sin fiol med tarmsträngar och hitta ljud och färger som inte längre är tillgängliga för lyssnare av nutida instrumentalmusik.

https://www.eriikkamaalismaa.com/


Riitta Pesola

Riitta Pesola, cello

Riitta Pesola började sina cellostudier vid musikinstitutet i Kotka och fortsatte därifrån till Sibelius-Akademin och Juilliard School of Music i New York.

Pesola fann sin professionella hemvist i Tapiola Sinfonietta redan vid de första provspelningarna hösten 1986. För Pesola har orkestern varit den faktor som påverkat hennes musikerskap mest.

Vid sidan av orkesterarbetet har Pesola spelat mycket kammarmusik i olika ensembler såväl i Finland som utomlands.


Duo Tuuli Lindeberg & Petri Kumela,
photo: Heikki Tuuli

Duo Tuuli Lindeberg & Petri Kumela

Duon Tuuli Lindeberg & Petri Kumela har samarbetat sedan år 2012. Vid sidan av  sina aktiva solokarriärer möts de två musikerna regelbundet i samband med olika kammarmusikkonserter.

Genom sin duorepertoar har Lindeberg och Kumela profilerat sig som tolkar  av ny musik.

Duon har beställt och framfört premiärer för verk av bland annat Ilkka Hammo, Mioko Yokoyama, Riikka Talvitie, Paola Livorsi, Minna Leinonen, Lauri Supponen, Olli Kortekangas, Jesper Nordin, Haukur Tómasson, Christian Winther Christensen och Øyvind Mæland. Lindeberg och Kumela uppträder också med renässansmusik och lieder.


Tuuli Lindeberg, photo Heikki Tuuli

Tuuli Lindeberg, sopran

Sopranen Tuuli Lindeberg är mest känd som framförare av barock- och nutidsmusik. Lindeberg sjunger regelbundet i samarbete med Finlands bästa orkestrar och kammarmusiksgrupper på festivaler och konsertserier. Lindebergs mångsidiga repertoar sträcker sig från intima lutsånger, barockens vansinnesscener, klassiska lieder och elektroakustiska nutidsverk till breda oratorieuppdrag och stora scenroller.

Tuuli Lindeberg är en aktiv representant för nutidsmusik, och hennes sångröst och musikalitet har inspirerat många finska kompositörer. Lindeberg har framfört scenroller i kammaroperor och tvärkonstnärliga produktioner, samt nyligen framfört premiärer för musik av bland annat Hannu Pohjannoro, Olli Kortekangas, Juhani Nuorvala, Asta Hyvärinen, Heta Aho, Mari Sainio, Sampo Haapamäki och Kaija Saariaho.


Petri Kumela, photo Heidi Piiroinen

Petri Kumela, gitarr

Petri Kumela är en av vårt lands mångsidigaste och mest intressanta klassiska gitarrister som känner sig lika bekväm bland både periodinstrument och i samarbete med samtida kompositörer. Kumela är också en av våra internationellt mest omtalade gitarrister, som är känd för bland annat sin fördomsfria och anpassningsbara karaktär, oavsett om det handlar om en konsert i Calcutta, gitarrmotorisering i Mexiko eller skolkonserter i Japan. Kumela nominerades till Nordiska Rådets Musikpris 2023.

https://www.petrikumela.com/biofin


Musik vid Havet artister 1989 – 2019