Artistit 2018

NonnaKnuuttila22

NONNA KNUUTTILA, VIULU | TAITEELLINEN JOHTAJA

Nonna Knuuttila aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana viuluviikareissa Geza Szilvayn johdolla Itä- Helsingin musiikkiopistossa. Vuosina 1978–87 hän opiskeli Ari Angervon ja Riitta Poutasen johdolla Länsi- Helsingin musiikkiopistossa ja sen jälkeen Seppo Tukiaisen johdolla Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja esittävän säveltaiteen osastolla.

Nonna oli Kuhmon Viulukoulussa oppilaana vuosina 1988–92, missä opettajina toimivat Zinaida Gilels, Ilja Grubert ja Pavel Vernikov. Vuonna 1999 hän suoritti diplomin erinomaisin arvosanoin opiskeltuaan Ilja Grubertin johdolla Rotterdamin konservatoriossa Hollannissa vuodesta 1992.

Knuuttila voitti kolmannen palkinnon kansallisissa Juhani Heinosen viulukilpailuissa Jyväskylässä vuonna 1986 sekä kansainvälisissä ” Vincenzo Bellini ” kilpailuissa Caltanissettassa, Italiassa, vuonna 1990 pianisti Junio Kimasen kanssa.

Vuonna 1997 hänelle myönnettiin ”Kamarimusiikkipalkinto 1997” De Doelen konserttikeskuksessa Rotterdamissa, missä hän piti oman resitaalin pianisti Sander Sittigin kanssa.

Knuuttila oli Kandinsky -jousikvartetin primas vuosina 2000–05 Belgiassa ja he konsertoivat säännöllisesti Keski-Euroopassa ja levyttivät paljon mm. flaamilaisen säveltäjän Frits Celisin musiikkia Phaedra- merkille.

Vuosina 2001–07 hän toimi Barcelona Collage- kamarimusiikkiyhtyeen primaksena sekä Porta Ferrada orkesterin konserttimestarina Barcelonassa, Espanjassa. Barcelona Collage yhtyeellä oli mm. oma lastenkonserttiproduktio (kahden vuoden ajan) Liceu oopperatalossa Barcelonassa, missä heidän jousikvintetti ja puhaltajat soittivat S. Prokfjevin ”Pekan ja Suden” sekä C. Debussy’n ”Faunin iltapäivän” yhdessä marionettinukketaiteilijoiden tekemän esityksen kanssa. Yhtyeen huippuhetkiin kuuluivat myös esiintymiset pianotaiteilija Maria Joao Piresin kotona, ”Belgais” taidekeskuksessa Portugalissa sekä oma konsertti A. Schönbergin ”Kirkastettu yö ” Madridin Circulo des Bellas Artes- konserttisalissa.

Vuosina 2000–02 Nonna toimi belgialaisen ” Champ d’ Action ” yhtyeen ensiviulistina ja levytti yhtyeen kanssa mm. Kaija Saariahon kappaleen ”Solar”.

Knuuttila toimi 2. viulun äänenjohtaja Valery Gergievin johtamissa Rotterdamin Filharmonikoissa vuosina 2005–09. Vuonna 2004 hän toimi konserttimestarina Belgiassa ”Vlaamse Opera” orkesterissa. Viime vuosina hän esiintyi mm. Gergiev festivaalilla Rotterdamissa, Gironan uuden musiikin festivaaleilla ja Cordoban festivaalilla (myös mestarikurssi) Espanjassa, Festival Van Vlaanderen juhlilla Belgiassa, Loviisan Sibeliuspäivillä sekä Musik vid havet juhlilla Suomessa.

Knuuttila on pitänyt monia viulunsoiton mestarikursseja eri puolilla Eurooppaa, mm. Sant Feliu de Guixolsin ja Cordoban musiikkijuhlilla Espanjassa, Belgiassa, Hollannissa sekä Suomessa Länsi- Helsingin ja Espoon musiikkiopistoissa.

Knuuttila asui pitkään Belgiassa (1999–2009) ja konsertoi säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa. Vuodesta 2009 Nonna asuu Suomessa ja toimii Inkoossa järjestettävien Musik vid havet -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Hän toimii myös viulunsoiton lehtorina EMOssa syksystä 2011 lähtien. Nonna on 2. viulun äänenjohtaja vuonna 2010 perustetussa Jan Cayersin johtamassa LCO (Le concert Olympique) orkesterissa Antwerpenissä Belgiassa.

Knuuttilan viulu on Vincenzo Panormo vuodelta 1752.

Kirill Kozlovski, piano

Kirill Kozlovski on syntynyt v.1981 Mogilevissa. Hän on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemiassa Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Hamsa al-Wadi Juriksen ja Matti Raekallion johdolla. Kozlovski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana. Kozlovsky on myös täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Dmitri Bashkirov, Petér Nagy, Ivari Ilja, Ralf Gothóni ja András Schiff.

Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa; niistä mainittakoon Jyväskylän pianokilpailun voitto vuonna 2004 sekä ensimmäiset palkinnot ”Ciutat de Mallorca” -pianokilpailussa Espanjassa vuonna 2003 ja Chopin-keskuksen pianokilpailussa Pariisissa vuonna 1998. Marraskuussa 2004 Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivo:n kanssa. Kozlovsky esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Agust Olafssonin, Ekaterina Gubanovan, Helena Juntusen, Tuomas Katajalan sekä Jorma Hynnisen kanssa ja saanut liedoppia mm. Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.

Kiril_4_small

Maija Linkola, viulu

Maija Linkola aloitti viuluopintonsa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa 4-vuotiaana Riitta Poutasen johdolla. Vuodesta 1995 lähtien hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, ensin nuoriso-osastolla ja vuodesta 1998 solistisella osastolla Igor Bezrodnyn ja Mari Tamperen johdolla. Vuosina 2002–2004 Linkola oli Berliinissä Ilan Gronichin opissa. Linkola on osallistunut lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Leonidas Kavakos, Mi-Kyung Lee, Zinaida Gilels ja Thomas Brandis. Linkola on esiintynyt mm. Tapiola Sinfoniettan ja Helsingin Kaupunginorkesterin solistina. Kamarimuusikkona hän on kierrellyt MAJ-pianotrion, Avantin sekä Virtuosi di Kuhmon kanssa ympäri maailmaa. Linkola toimii aktiivisesti freelance-muusikkona monilla musiikin alueilla Ismo Alangosta Riku Niemi -orkesteriin. Hän on soittanut lukuisilla äänilevyillä sekä työskennellyt monissa teatteriproduktioissa. Syksystä 2006 lähtien Linkola on työskennellyt vakituisena Suomen Kansallisoopperan ensiviulistina.

MaijaLinkola2015

Tomas Nuñez-Garcés, sello

Tomas Nuñez-Garcés (s. 1984) aloitti sello-opintonsa kuusivuotiaana Ahvenanmaan musiikkiopistossa, josta hän siirtyi Turun Konservatorioon ja sieltä myöhemmin Sibelius-Akatemiaan. Hänen opettajinaan ovat olleet Jacob Lind, Timo Hanhinen, Hannu Kiiski ja Marko Ylönen. Tomas on myös osallistunut lukuisiin mestarikursseihin kotimaassa ja ulkomailla.

Omien resitaalien lisäksi Nuñez-Garcés on esiintynyt Turun Filharmonisen Orkesterin, Kymi Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan orkesterin, Oulu Sinfonian, Sinfonia Lahden, Suomen Kansallisoopperan orkesterin ja Wegelius Kammarorkesterin solistina sekä orkesteri – että kamarimuusikkona kotimaassa ja mm. Ahvenanmaalla, Ruotsissa, Grönlannissa, USA:ssa, Saksassa, Tšekissä, Japanissa ja Kiinassa. Vuonna 2008–2009 hän toimi sellonsoiton opettajana Ahvenanmaan musiikkiopistossa. Nuñez-Garcés soittaa Postiglione-kvartetissa, joka voitti vuonna 2009 Rovaniemellä järjestetyn kansainvälisen Night and Sun jousikvartettikilpailun. Vuonna 2010 hän voitti Turun XI sellokilpailun ensimmäisen palkinnon ja yleisöpalkinnon. Hänet palkittiin myös kilpailun tilausteoksen parhaasta esityksestä. Keväällä 2010 hän aloitti työt Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, ensin 2. soolosellistinä, syksystä 2011 lähtien 1. soolosellistinä. Vuodesta 2015 alkaen hän toimii Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellistinä.

Nuñez-Garcésilla on käytössään Helsingin kaupunginorkesterin ystäväyhdistyksen Pro Filharmonia-säätiön omistama Giacomo Rivolta-sello.

tomas

Isaac Rodriguez, klarinetti

Isaac Rodriguez on erittäin monipuolinen muusikko, joka konsertoi ahkerasti ja yhtä taidokkaasti sekä moderneilla että historiallisilla soittimilla. Rodriguez syntyi Barcelonassa 1978 ja aloitti musiikkiopintonsa Conservatori Professional de Música de Badalonassa. Myöhemmin hän opiskeli Consevatoire National de Région de Nicessä klarinetisti Michel Lethiecin ohjauksessa. Hän valmistui erinomaisin arvosanoin ja osallistui Hans Deinzerin (Saksa) sekä Charles Neidich (USA) vetämiin mestarikursseihin.
Viime vuosina hän on osallistunut useisiin kamarimusiikkikilpailuihin joissa hän on voittanut ensimmäisen palkinnon ja saanut myös monta resitaalia. Vuonna 1999 hän voitti ensimmäisen palkinnon tärkeässä espanjalaisessa Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España -kilpailussa ja pari kuukautta myöhemmin hän tuli kolmanneksi kansainvälisessä Jugend Musiziert -kilpailussa (Weimar 1999). Miró Ensemblen kanssa hän voitti sekä ensimmäisen palkinnon ett yleisöpalkinnon ARD Munich -kilpailussa 2001
Hän on toiminut ensimmäisenä klarinetistina Orquesta Ciudad de Granada – ja Orquesta Sinfonica de Castilla y Leon -orkestereissa.
Nykyään Rodriguez toimii klarinetin ja kamarimusiikin opettajana Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelonassa ja hän on myös opettanut useita nuoriso-orkestereita kuten National Youth Orchestra of Catalunyata sekä Youth Orchestra National of Spainia. Hän on Orquesta del Gran Teatre del Liceun sekä Les Musiciens du Louvre-Grenoblen 1. vieraileva klarinetisti sekä  BandArt Orchestran 1. klarinetisti.

Isaac R 1

Carl Lee, alttoviulu

CarlLee_MG_2553

Arttu Takalo

Arttu Takalo

IMG-9762

Suorat Bananit (Raka bananer)

Linda Sundberg, Miika Hjorth, Victoria Lindqvist

Raka Bananer-yhtye leikkivät käsinukeilla ja muulla rekvisiitalla ja pääsevät improvisoidulle, rytmiselle seikkailulle, jonka aikana tavataan kaikkea mahdollista tiikeriballerinoista suoriin banaaneihin.

Raka Bananer (Suorat Bananit) esittää 45 minuutin mittaisen show’n, jossa lapset saavat valita mikä laulu esitetään ja kuinka paljon tanssitaan. Nyt musisoidaan lasten kanssa ja edetään heidän ehdoillaan. Lapset osaavat ja tietävät, joten he määräävät tahdin! Musiikki puhuttelee sekä aikuisia että lapsia ja rohkaisee leikkiin, yhdessäoloon ja sadunkerrontaan. Lauluissa on runsaasti vaikutteita länsiafrikkalaisesta musiikista.

Total Cello Ensemble 2013. Musicians from the left: Samuli Peltonen, Hannu Kiiski, Jussi Vähälä, Tuomas Ylinen, Tomas Nunez-Garces, Tuomas Lehto Total Cello Ensemble 2013. Musicians from the left: Samuli Peltonen, Hannu Kiiski, Jussi Vähälä, Tuomas Ylinen, Tomas Nunez-Garces, Tuomas Lehto. Kuva: Jaakko Paarvala. 

TOTAL CELLO ENSEMBLE

www.totalcello.fi

Maans_Kalaniemi_Antila-0322 (1) highresoluutio painokelpoinen

Marianne Maans & Maria Kalaniemi Kuva: Pentti Hokkanen

Maria Kalaniemi & Marianne Maans

Päivitetään pian!

MARIANNE GUSTAFSSON BURGMANN, URUT

Marianne Gustafsson Burgmann (MuM, FilM) opiskeli kirkkomusiikkia, urkujensoittoa ja kuoronjohtoa Sibelius-Akatemiassa 1990 – 1998. Hän suoritti Sibelius-Akatemian urkujensoiton A-tutkinnon 1996 Markku Hietaharjun johdolla ja solistidiplomin Piteån musiikkikorkeakoulussa 1998 professori Hans-Ola Ericssonin johdolla. Hän antoi urkuensikonserttinsa Helsingin tuomiokirkossa toukokuussa 2000.

Marianne Gustafsson Burgmann on konsertoinut sekä omin konsertein että monien kuorojen ja solistien säestäjänä Suomen lisäksi Ruotsissa, Baltian maissa, Tsekin tasavallassa ja Saksassa. Hän on nauhoittanut Yleisradiolle, ja hänen soololevynsä Inkoon kirkon uruilla ilmestyi 2001. Gustafsson Burgmann on helmikuusta 2000 lähtien Inkoon seurakunnan kanttori. Vuodesta 2012 hän on opiskellut Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.

Marianne G B